
İskoçya Ticari Vize
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Birleşik Krallık’a bağlı bulunan ülkelere giderken vize almak zorundadırlar. Fakat bu vize uygulamasının dışında kalan kişiler yalnızca Siyah renkli ve Diplomatik isimli pasaporta sahip olan kişilerdir. Bu nedenle Siyah pasaport haricindeki herhangi bir pasaporta sahip olan kişilerin İskoçya’ya giriş yapabilmek için ticari amaçlı İskoçya ticari vize alması gerekmektedir. Bunun için de uygulanan bir takım prosedürleri yerine getirmek şarttır.
İskoçya’ya iş amacı ile gidecek olan kişilerin ticari vize adlı vize için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İskoçya sınırları içerisinde yapılacak olan iş ile ilgili toplantılar, konferanslar, fuarlar veyahut da uluslararası organizasyonlar için İskoçya ticari vize başvurusu yapılabilmektedir. Başvurunun yapılmasının ardından online sistemler üzerinden kişi kendisine en uygun olan randevu tarihini seçmektedir. Randevunun da alınmasının ardından randevu tarihine kadar Birleşik Krallık Konsoloslukları tarafından istenen belgelerin hazır hale getirilmesi ve randevuda yetkili olan kişiye teslim edilmesi gerekmektedir.
İskoçya Ticari Vize Hakkında
İngiltere’ye veyahut da İskoçya’ya gidecek olan kişinin alacağı vizenin süresi maksimum 6 ay olmaktadır. Bu nedenle 6 ayın sonunda Birleşik Krallık sınırlarından çıkış yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde vize kuralları ihlal edileceği için, kişiye bir takım yaptırımlar uygulanabilmektedir. Fakat siyah pasaportlu kişilerde durum daha farklıdır. 180 günlük bir zaman dilimi içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile Birleşik Krallık’ta kalmak mümkündür. Ancak 90 günlük konaklamanın tamamlanmasının ardından ülkeden çıkılmalı ve tekrardan giriş yapabilmek için 3 ay kadar daha beklenmelidir.
İskoçya Birleşik Krallık’a bağlı bir ülkedir. Bu nedenle de Avrupa Birliği’ne üye değildir. Dolayısıyla da Schengen vizesi alarak İskoçya’ya giriş yapmak mümkün değildir. İskoçya’ya girebilmek için direkt olarak İskoçya Konsolosluğu vasıtası ile vize almak gerekmektedir. Bu vize de farklı kategorilere ayrılmaktadır. Bu nedenle başvuru yapacak olan kişilerin tamamen seyahat amaçlarına uygun olacak şekilde başvuru yapmaları gerekmektedir. Eğer kişi iş için ülkeye giriş yapacak ise, İskoçya ticari vize başvurusunda bulunmalıdır. Diğer vize tiplerine de seyahat sebebinin ve amacının uygun olması büyük önem arz etmektedir.
İskoçya Ticari Vize Kullanılacak Olan Evraklar
Yapılacak olan vize başvurularında bazı dönemlerde sabit sayıda evrak istenmektedir. Fakat İskoçya Konsolosluğu tarafından bu belgelere ek olarak çeşitli evraklar da istenebilmektedir. İskoçya ticari vize başvurusu yapan kişilerin tamamının bu evrakları hazır hale getirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde konsolosluk tarafından yapılan başvurular direkt olarak reddedilebilmektedir.
-Pasaport
Başvuruda kullanılacak pasaportların seyahatin bitiminin ardından 6 aylık süre kadar daha geçerliliğinin olması gerekmektedir. Ayrıca eğer pasaport 10 yıldır kullanılıyor ise başvuru yapmadan önce ilgili kurumlar ile irtibata geçilerek pasaportun yenilenmesi gerekmektedir. Son olarak da her pasaportun içerisinde minimum 2-3 sayfalık boş alan bulunmalıdır. Daha az boş sayfa kabul edilmemektedir.
-Davetiye
Davetiye, İskoçya Konsolosluğu için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle kişi İskoçya’ya ticari amaç ile gidecekse, İskoçya’da bulunan kurum tarafından kişiye davetiye gönderilmelidir. Bu belge, Davetiye Mektubu olarak da adlandırılabilmektedir. Belgenin içerisinde davet edilecek olan kişinin şahsi bilgileri ve iletişim bilgileri, seyahatin yapılma amacı, seyahatin ne kadar süreceği, seyahatin masraflarının kim tarafından karşılanacağı ve İskoçya’dan ne zaman çıkılacağına dair bilgiler yer almalıdır. Bu belgelerin hiç birinin eksik olmaması gerekmektedir.
Davet edilen kişiden farklı olarak davet eden kişinin de bilgilerinin verilmesi zorunludur. Davet eden kişinin kimlik bilgilerine ek olarak iletişim bilgileri, şirketteki pozisyonu ve de vatandaşlık pozisyonu davetiye içerisinde yer almalıdır. Hazırlanan evraklar ilgili kurum tarafından antetli kağıda yazılmalı ve kaşelenip, imzalanmalıdır. Eğer kişi bir organizasyona katılacak ise giriş kartı da davetiye ile birlikte konsolosluğa teslim edilebilmektedir.
-Finansal Dokümanlar
İskoçya Konsolosluğu tarafından istenen finansal dokümanların ilki son 6 aya ait olan Banka Hesap Cüzdanı veyahut da Banka Hesap Dökümü’dür. Bu belgelerin ikisinden biri alınabilmektedir. Fakat alınan belgenin son 1 hafta içerisinde alınmış olması, dolayısıyla güncel olması gerekmektedir.
Kurum tarafından istenen bir diğer finansal durum belgesi de maaş bordrosudur. Bordro, son 3 aya ait olmalıdır. Daha eski dönemleri kapsayan bordrolar kabul edilmemektedir. Ayrıca İskoçya ticari vizesi içinbaşvuru yapan kişilerin çalıştıkları kurumdan İşveren Yazısı alması gerekmektedir. Bu yazı içerisinde başvuru sahibinin ne zamandan beri şirkette çalıştığı, kişinin maaşı ve şirket içerisindeki pozisyonu, bahsi geçen şirketin iletişim bilgileri, belgeyi hazırlayan kişinin ismi ve şirket içerisindeki pozisyonu gibi bilgiler yer almalıdır. Belgenin hazırlanması ile birlikte de kaşelenmeli ve imza atılmalıdır.
-Mesleki Dokümanlar
Kişinin çalıştığını gösteren belgelerin temin edilebilmesi için bağlı bulunulan kurum aracılığı ile işlem yapılmalıdır. Şirketin yetkilisi tarafından antetli kağıda İngilizce olarak İşveren İzin Yazısı yazılmalıdır. Bu yazı içerisinde de iş pozisyonunun detaylı olarak açıklanması, kişinin maaş bilgisi ve izinli olduğu tarihler yer almalıdır. Buna ek olarak da SGK İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Hizmet Dökümü istenmektedir. Bu belgelerin eksik olması ve imzasız, kaşesiz olması halinde İskoçya ticari vize başvuruları reddedilebilmektedir.
-Diğer Belgeler
Belirtilen belgelerden farklı olarak daha detaylı belgeler de İskoçya Konsolosluğu tarafından istenmektedir. Başvuru sahiplerinin gidiş ve dönüş olmak üzere uçak biletlerinin orijinallerini ilgili kuruma teslim etmeleri gerekmektedir. Ayrıca İskoçya’da yapılacak gezinin detaylı programı ve kalınacak otellerin de rezervasyonlarının kurum ile paylaşılması gerekmektedir.
Başvuru yapacak olan kişinin adına kayıtlı olan araç ruhsatı, tapu gibi belgeler var ise bu belgelerin fotokopilerinin İskoçya Konsolosluğu ile paylaşılması gerekmektedir. Bunlara ek olarak ehliyet, kredi kartı ekstreleri, kira gelirlerinin de paylaşılması başvuru sürecinin olumlu yönde etkilenmesini sağlamaktadır.
– İskoçya Ticari Vize Başvuru Formu
İskoçya, Birleşik Krallık’a bağlı olduğu için İngiltere’ye girişte uygulanan prosedürlerin tamamı İskoçya’ya giriş için de uygulanmaktadır. Bu nedenle İskoçya ticari vize başvurusu yapan kişilerin VAF1C isimli başvuru formunu doldurması gerekmektedir. Form içerisinde seyahat planının anlaşılabilmesi için detaylı olarak sorular başvuru sahiplerine yöneltilmektedir. Başvuru yapan kişilerin bu soruların her birine en doğru şekilde cevap vermesi şarttır.
Form, online sistemler üzerinden doldurulmaktadır. Bunun için de ilk olarak İskoçya Konsolosluğu’nun orijinal internet sitesinden hesap oluşturmak gerekmektedir. Hesabın oluşturulmasının ardından başvurunun yapılacağı vize tipi seçilerek, Vize Başvuru Formu doldurulmalıdır. Form doldurulduktan sonra da ‘Sign Declaration’ bölümü işaretlenerek elektronik imza atılmalıdır. İmzanın atılması ile kişi verdiği bilgilerin tamamının doğru olduğu taahhüt etmektedir. Bu nedenle yanlış ve eksik bir bilgi verilmemelidir.
İskoçya Ticari Vize Ücretleri
İskoçya’ya gidecek olan kişilerin ödemesi gereken ücretler farklı kriterlere bağlı olarak değişebilmektedir. Fakat bunun en büyük sebebi, vize süresidir. Vize süresinin uzamasıyla doğru orantılı olarak, vize ücretleri de artış gösterebilmektedir. Yapılan başvurular bazı dönemlerde fazlasıyla yoğunlaştığı için de Birleşik Krallık’a bağlı olan konsolosluklar tarafından yeni bir seçenek kullanıma sokulmuştur. Yoğun başvuru dönemlerinde vize müracaatlarının daha erken süreler içerisinde sonuçlanabilmesi için başvuru sahipleri ek ücretler ödeyerek 15 – 20 iş günü yerine 2 – 3 iş günü içerisinde vize almaya hak kazanabilmektedirler. Fakat bu ödenen ücretler vize başvurularının olumlu yönde sonuçlanmasını garanti etmemektedir. Yalnızca sürenin kısaltılması ve talebe öncelik verilmesi için ücret ödenmektedir.
İskoçya Ticari Vize S.S.S
İskoçya Ticari Vize Nedir?
İskoçya’ya iş amacı ile gidecek olan kişilerin ticari vize adlı vize için başvuruda bulunmaları gerekir. İskoçya sınırları içerisinde yapılacak olan iş ile ilgili toplantılar, konferanslar, fuarlar veya uluslararası organizasyonlar için İskoçya ticari vize başvurusu yapılabilmektedir.
Iskoçya için hangi vize?
İskoçya’ya seyahat etmeyi planlayan bordo pasaport hamili, hususi pasaport sahibi ve hizmet pasaportu sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Birleşik Krallık vizesi almaları gerekir. İskoçya ülkesi, Birleşik Krallığa bağlı bir ülke olduğu için Schengen vizesi değil İskoçya Vizesi almak gerekir.
İskoçya Ticari Vize Nasıl Alınır?
İskoçya vizeleri almak için Birleşik Krallık vizesine başvuru yapmak gerekir. TLS Contact vize başvuru merkezi B.K konsolosluklarının yetki verdiği bir vize başvuru merkezidir.